Biologicals

Wat zijn Biologicals?

Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit dierlijk of menselijk eiwit. Het is een nieuw soort medicijn die de werking van ontstekings eiwitten of afweercellen in het lichaam remmen.

De volgende biologicals zijn op dit moment beschikbaar voor behandeling van psoriasis.

Enbrel (Etanercept)

Etanercept, het werkzame bestanddeel van Enbrel is gemaakt van 2 menselijke eiwitten welke zich binden aan TNF-alfa wat de activiteit remt. Enbrel wordt voorgeschreven voor matige tot ernstige plaque-psoriasis en psoriasis arthropathica. Etanrecept dient 2 maal per week toegediend te worden d.m.v. een onderhuidse injectie.

Lees hier meer

Humira (Adalimumab)

Adalimumab is het werkzame bestanddeel van Humira. Dit is een humaan monoklonaal antilichaam en werkt door zich te binden aan TNF-Alfa. Humira wordt vooral gebruikt bij behandeling van psoriasis arthropathica.

Lees hier meer

Raptiva (Efalizumab)

Raptiva is in het voorjaar van 2009 van de markt af gehaald vanwege ernstige bijwerkingen.

Raptiva werd voornamelijk gebruikt voor behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis. Een keer per week een onderhuidse injectie was voldoende voor de behandeling.

Lees hier meer

Remicade (Infliximab)

Het werkzame bestanddeel, Infliximab is een humaan-muis monoklonaal antilichaam en werkt door zich te binden aan TNF-alfa wat de activiteit remt. Het wordt gebruikt voor matige tot ernstige plaque psoriasis en artritis psoriatica. Remicade wordt eenmaal per 8 weken per infuus toegediend.

Lees hier meer

Stelara (ustekinumab)

Het werkzame bestanddeel, ustekinumab is een humaan monoklonaal antilichaam en werkt door het effect van interleukine-12 en interleukine-23 te blokkeren. Dit zijn citokines welke bij psoriasis in verhoogde mate aanwezig zijn. Stelara wordt toegediend via een onderhuidse injectie, 1 maal per week.

Lees hier meer

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS