Cutane Middelen

Wat zijn cutane middelen?

Cutane middelen zijn middelen die op de huid aangebracht worden. Bij de meeste zalven, cremes of lotions zal “voor cutaan gebruik” op de verpakking staan. Deze cutane middelen werken door de aanmaak van nieuwe huidcellen te vertragen en het remmen van ontstekingen. Hier onder een overzicht van alle bekende cutane middelen die gebruikt kunnen worden in de behandeling van psoriasis.

Daivonex

Het actieve bestanddeel van Daivonex, calcipotriol, is een afgeleide van vitamine D, de structuur er van lijkt op vitamine D3. De zalf variant is in 2007 van de markt gehaald om economische redenen en de crème variant volgde in 2011. Dovobet is de opvolger dan deze zalf. Daivonex was verkrijgbaar als crème, lotion en zalf.

Lees hier meer

Denorex Rx Shampoo

Denorex wordt gebruikt bij de cutane behandeling van diverse condities van de hoofdhuid. Het wordt ingezet bij psoriasis, eczeem, seborrhoïsch eczeem en ernstige hoofdroos. De werkzame stoffen in Denorex zijn Koolteer en menthol. Koolteer remt ontstekingen en bevordert een normale groei van de huid.

Lees hier meer

Dermovate

Dermovate is een merknaam van de werkzame stof clobetasol. Clobetasol behoort tot de bijnierschorshormonen ofwel corticosteroïden. Er zijn meerdere soorten Bijnierschorshormonen. Clobetasol behoort tot de zeer sterk werkzame groep. Dermovate is beschikbaar als zalf, crème en lotion waar de lotion voornamelijk voor de behaarde huid is.

Lees hier meer

Ditranol

Ditranol is een cutane celgroeiremmer en behoort tot de hydroxyanthronen die gebruikt worden bij de behandeling van psoriasis. Ditranol is verkrijgbaar in verschillende concentraties van 0,05% tot 3%. Dit middel kan gebruikt worden in alle vormen van psoriasis, ook die op de behaarde hoofdhuid.

Lees hier meer

Dovobet

Dovobet is nog niet heel erg lang op de markt en is een samenvoeging van Calcipotriol (een vitamine D afgeleide, eerder op de markt onder de naam Daivonex) en het bijnierschorshormoon bètamethasondipropionaat. Dovobet is verkrijgbaar als crème, lotion en zalf. De toepassing is meestal 1 a 2 dagelijks.

Lees hier meer

Topicorte

Topicorte is vaak een van de eerst voorgeschreven cutane middelen. De werkzame stop in topicorte is Desoximetason, deze behoort tot de sterk werkzame bijnierschorshormonen. Topicorte krijg je meestal in een crème achtige  vorm.

Lees hier meer

Xamiol

Xamiol is nog niet zo heel lang op de markt en de werkzame stoffen zijn gelijk aan Dovobet. Het is een samenvoeging van Calcipotriol (een vitamine D afgeleide, eerder op de markt onder de naam Daivonex) en het bijnierschorshormoon bètamethasondipropionaat. Xamiol is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de hoofdhuid. Xamiol is overigens precies hetzelfde als Dovobet Gel wat nog al eens voor verwarring wil zorgen bij artsen.

Lees hier meer

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS