Lichttherapie bij Psoriasis

UVB lichttherapie

Volop aanwezig in natuurlijk zonlicht is UVB, een effectieve behandeling voor psoriasis, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dimethylfumaraat. UVB dringt door in de huid en vertraagt daarmee de groei van aangetaste huidcellen. De lichttherapie bestaat uit blootstelling van de huid aan een kunstmatige UVB lichtbron met een opbouwend schema. Deze behandeling vindt voornamelijk plaats in een medische omgeving en in sommige uitzonderingen thuis.

Er zijn twee soorten UVB behandeling, de brede band en de smalle band. Het verschil tussen deze is dat de smalle band UVB lampen een fors kleiner bereik hebben van ultraviolet licht. Smalle band UVB is vergelijkbaar met breedband UVB op vele manieren maar verschillende studies tonen aan dat het gebruiken van small band UVB bij psoriasis een stuk effectiever is maar wel meer remissies heeft dan breedband UVB. Small band UVB heeft ook minder behandelingen per week nodig om effectief te zijn.

Tijdens de UVB behandeling kan de psoriasis tijdelijk verergeren voordat het verbetert. De huid kan rood worden en de jeuk wordt door de blootstelling aan UVB licht erger. Verdere irritatie is te voorkomen door de hoeveelheid UVB licht te verlagen. Af en toe kan er ook tijdelijke verergering opstreden met lage dosissen van UVB, deze reacties worden over het algemeen minder als de behandeling zich voortzet.

UVB therapie kan worden gecombineerd met andere lokale of systematische behandelingen om de werkzaamheden te verbeteren maar sommige kunnen door fotosensibiliteit of het verkorten van de blootstelling de remissie verhogen. Het is aan te raden om geen middelen op uw psoriasis te hebben wanneer u blootgesteld wordt aan UVB licht, veel zalven filteren UVB deels of volledig wat de therapie ineffectief maakt.

UVB lichttherapie thuis

Lichttherapie met UVB thuis is een economisch efficiënte keuze, net als lichttherapie in een kliniek vereist het een correct schema. Individuen worden in de eerste instantie voornamelijk onder medische toezicht behandeld en later pas met therapie thuis.

Het is van cruciaal belang dat er onder goed toezicht gestaan wordt van een arts wanneer de therapie thuis uitgevoerd wordt. De lichttherapie thuis is een medische behandeling die onder strikte controle van een arts moet staan en goede begeleiding nodig heeft.

Alle lichttherapie behandelingen, voornamelijk waar apparatuur wordt gekocht voor thuisgebruik vereisen een voorschrift van een arts. Redelijk veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden het gebruik van deze apparatuur thuis. De leveranciers van de apparatuur zullen over het algemeen helpen om deze vergoeding mogelijk te maken gezien dit voor hun ook een economisch belang heeft.

PUVA lichttherapie (Psoraleen + UVA)

Net als UVB is er UVA aanwezig in het zonlicht. UVA is nauwelijks effectief als behandeling voor psoriasis  tenzij het gebruikt wordt met het licht sensibiliserende medicatie psoraleen. Psoraleen kan op de huid aangebracht worden of in pil vorm geslikt worden. Dit proces, genaamd PUVA, vertraagt overtollige celgroei van de huid en kan psoriasis voor een langere periode onderdrukken. Stabiele plaque psoriasis, psoriasis guttata en psoriasis op de handpalmen en voetzolen reageren het beste op een PUVA behandeling.

De meest voorkomende bijwerkingen op korten termijn bij PUVA therapie zijn misselijkheid, jeuk en roodheid van de huid. Het drinken van melk of nemen gember supplementen tijdens het gebruik van psoraleen in pil vorm kan misselijkheid voorkomen. Antihistaminica, baden met colloïdale havermout producten of toepassing van topische producten met capsaïcine helpen met het verlichten van de jeuk.

Zonlicht en psoriasis

Hoewel zowel UVB en UVA zijn te vinden in zonlicht is, geeft UVB voornamelijk de resultaten bij behandeling met lichttherapie. Het UVB licht van de zon werkt op dezelfde manier als een behandeling met lichttherapie.

Wil je de zon gebruiken om je psoriasis te verminderen dan kan je het beste dagelijks vijf tot 10 minuten rond het middaguur in de zon gaan zitten en elke keer 30 seconden langer. Gebruik geen zonnebrand op de huid die is aangedaan door psoriasis gezien deze alle UVB straling tegenhoud. Het is wel belangrijk om rond het middaguur te zonnen wanneer de zon hoog staat, als de zon lager staat wordt vrijwel alle UVB straling door de atmosfeer tegengehouden.

Zonnebanken bij psoriasis

Veel mensen bezoeken zonnestudio’s als  alternatief voor natuurlijk zonlicht alleen dan om bruin te worden. Zonnebanken in commerciële salons stralen voornamelijk UVA licht uit en hebben dus vrijwel geen invloed op psoriasis. Het gunstige effect van zonlicht op psoriasis komt voornamelijk door UVB licht. Zonnebanken worden ook over het algemeen afgeraden door dermatologen gezien aangetoond is dat de straling van die apparaten leiden tot schade aan de huid en het risico op huidkanker verhogen.

Er is in Nederland 1 keten, Sundays welke adverteert met UVB zonnebanken, mogelijk werkt dit maar het moet wel de juiste UVB zijn in de juiste hoeveelheden, daarnaast zal je bij een zonnebank ook onnodig blootgesteld worden aan UVA straling. Lichttherapie van professionele apparatuur is te alle tijde beter en bevat geen UVA licht welke in zonnebanken wel aanwezig is.