Psoriasis medicijnen kunnen helpen tegen de effecten van Alzheimer

Ontstekingsremmende medicijnen tegen psoriasis en Alzheimer

Geneesmiddelen die worden gebruikt om ontstekingen te kalmeren bij psoriasis kunnen ook dementie vertragen aldus een studie. Uit tests is gebleken dat het korte termijn geheugen van dieren verbeterde wanneer door soortgelijke geneesmiddelen de opbouw van eiwitten welke hersencellen vernietigen verminderd konden worden.

Psoriasis is een ontstekingsziekte welke veroorzaakt wordt doordat het immuunsysteem gezonde huidcellen stimuleert om nieuwe  huid te produceren. Het immuunsysteem welke niveaus van ontstekingen beïnvloed is betrokken bij zowel Alzheimer als psoriasis. De exacte oorzaak van geleidelijke vernietiging van het weefsel in de hersenen tijdens de ziekte van Alzheimer is echter nog onbekend.

Onderzoek uitgevoerd op muizen

Onderzoekers van de Universiteit van Zurich, in Zwitserland en het Charite University ziekenhuis in Duitsland richtte zich op de twee onderdelen van het immuunsysteem welke bekend staan om ontstekingen te stimuleren bij muizen welke genetisch geprogrammeerd waren om Alzheimer te ontwikkelen.

Door het injecteren van een antilichaam tegen de 2 stoffen twee maal per week leidde tot een vermindering van 31 procent in beta-amyloïde  plaque welke verdacht worden van het beschadigen van de hersenen. Geneesmiddelen in dezelfde doelgroep hebben zijn reeds getest op mensen met psoriasis.

“Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek bij patiënten kunnen de klinische studies nu onverwijld worden uitgevoerd. Het doel is nu om deze nieuwe therapeutische benadering van Alzheimer patiënten snel op de markt te krijgen” Aldus de onderzoekers. dr. Simoon Ridley, hoofd research bij Alzheimer Research UK zei: ” Er is bewijs dat een toename van ontstekingen een belangrijke speler is bij de ziekte van Alzheimer, dit maakt het een interessant gebied voor onderzoekers die werken om deze verwoestende ziekte te verslaan.”

Veelbelovend maar wel nog meer onderzoek nodig

“Dit onderzoek voegt meer veelbelovende steun voor de rol van het immuunsysteem bij de ziekte van Alzheimer, het koppelen van twee inflammatoire eiwitten bij de ziekte in muizen”

Vroege studies als deze zijn van cruciaal belang om nieuwe doelen te helpen benadrukken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. We moeten wel oppassen dat we er niet direct van uit gaan dat wat voor muizen geldt ook voor mensen zo is. Voordat deze nieuwe aanpak patiënten kan bereiken zal er uitgebreid getest moeten worden d.m.v. klinische studies.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS