Topicorte

TopicorteWat is Topicorte?

Topicorte is een vloeibare emulsie van olie en water en bevat per gram 2,5 mg desoximetason,  en de stof, en 0,002 % fenylmercurinitraat als conserveermiddel.  Het is verkrijgbaar in flacons die 15, 60 en 120 gram emulsie bevatten. Desoximetason behoort tot de sterk werkzame bijnierschorshormonen. Het remt ontstekingen, vermindert schilfering, vermindert zwelling en werkt jeukstillend. Dit doordat het bloedvaten vernauwt.

Hoe werkt Topicorte en wanneer wordt het gebruikt?

Desoximetason is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon). Deze stof heeft een ontstekingremmende werking en wanneer deze op de huid wordt aangebracht bij huidaandoeningen geeft dit vermindering van roodheid, jeuk, schilfering, pijn, zwelling en warmtegevoel. De Topicorte emulsie is op de matig sterk tot sterk werkzaam. Het wordt in het algemeen gebruikt voor (nattende) huidaandoeningen die met corticosteroïden kunnen worden behandeld, zeker als minder sterk werkende middelen niet goed helpen. Als u het voorschrift nauwkeurig opvolgt, zullen de huidverschijnselen binnen enkele dagen verminderen en vervolgens verdwijnen. Corticosteroïden nemen overigens niet de oorzaak van de huidproblemen weg, na het stoppen van de behandeling zullen de klachten na enige tijd weer terugkomen. Het is wel belangrijk om Topicorte alleen te gebruiken wanneer u last heeft van de klachten, er kan namelijk enige gewenning optreden tegen het middel.

Bijwerkingen en eventuele problemen die kunnen optreden

Topicorte wordt over het algemeen goed verdragen. De kans op bijwerkingen is het grootste wanneer dit middel in huidplooien wordt aangebracht of na het aanbrengen (met plastic) wordt afgedekt. De bijwerkingen die voorkomen zijn voornamelijk huidverschijnselen. Als een product als topicorte met coricosteroien langdurig gebruikt wordt  kan het uitslag of puistjes veroorzaken. De huid kan ook verkleuren, dunner worden of streepjes gaan vertonen (stirae) . Als deze verschijnselen zich voordoen moet er direct contact opgenomen worden met de voorschrijvende arts. Het kan zijn dat er overmatige gevoelligheid optreed. Overigens moet er bij langdurig gebruik altijd een periodieke controle plaatsvinden van de arts, dit omdat de bijnierschorshormonen in uitzonderlijke gevallen de werking van de bijnier kan beinvloeden, dit overens voornamelijk bij kinderen omdat deze meer gevoellig hiervoor zijn.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS