Zout dieet kan trigger zijn voor psoriasis en reumatoïde artritis

Het eten van voedsel met veel zout kan veel meer doen dan uw bloeddruk verhogen. Onderzoekers rapporteren dat het ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte het eigen lichaam aanvalt.

Ontstekingscellen worden normaal door het immuunsysteem gemaakt om te beschermen tegen bacteriële, virale, fungale en parasitaire infecties. In het geval van auto-immuunziekten vallen ze gezond weefsel aan.

Zout kan psoriasis verergeren

Drie nieuwe studies suggereren dat zout de hoofdverdachte is voor het triggeren van een breed scala aan auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS), psoriasis, reumatoïde artritis en spondylitis ankylopoetica (artrose van de wervelkolom) zijn.

Een significante verhoging van de incidentie van auto-immuunziekten, in het bijzonder multiple sclerose en type 1 diabetes suggereert dat milieufactoren en niet genetica de oorzaak zijn van de toename.

Nog niet eerder werd zout gelieerd aan auto-immuunziekten

“Het dieet beïnvloedt het auto-immuunsysteem op een manier die nog niet eerder is herkend”, zegt senior auteur van de studie Dr David Hafler, ene professor in de neurologie en immunologie aan de Yale School of Medicine in new Haven, Conn.

Het was een toevallige ontdekking dat zout van invloed is, onderzoekers stuitten op het feit dat mensen welke veel bij fast food restaurants eten hogere niveaus van inflammatoire cellen hebben dan anderen.

In de studie waar Hafler en zijn team muizen op een hoog zout dieet zetten bleek dat de knaagdieren een soort infectie-vechtende cellen maakten welke gelieerd zijn aan auto-immuunziekten. Deze muizen ontwikkelden een ernstige vorm van multiple sclerose, auto-immuun encefalomyelitis. Het is wel zo dat bevindingen uit dierstudies niet altijd aansluiten op  menselijke proeven.

Meerdere studies wijzen zout aan als veroorzaker

Hafler’s studie is een van de 3 welke in maart gepubliceerd zijn in het tijdschrift Nature, deze laten zien hoe zout het immuunsysteem kan over stimuleren. Alle die de studies kunnen elk vanuit een andere hoek verklaren hoe “helper” T-cellen auto-immuunziekten triggeren door het veroorzaken van ontstekingen. Zout lijkt enzymen te stimuleren om meer helper T-cellen te maken welke de immuunreactie te veel doet toenemen.

Terwijl zout een rol kan spelen in auto-immuunziekten is volgens de onderzoekers het beeld ingewikkeld. “We denken niet dat zout het hele verhaal is. Het is een nieuw weinig onderzocht onderdeel van het geheel maar er zijn ook nog honderden genetische factoren”, aldus Hafler.

Hafler merkt op dat terwijl zout betrokken kan worden bij auto-immuunziekte , het ook een belangrijke positieve rol speelt bij het immuunsysteem. Dit omdat bijvoorbeeld kippensoep effectief lijkt te zijn tegen verkoudheid en griep, dit kan verklaard worden doordat zout een infectie-bestrijdende reactie stimuleert. “Als ik een auto-immuunziekte had zou ik nu zelf op een zoutarm dieet zitten”, aldus Hafler. “Het is zeker geen slecht ding om te doen, maar we moeten nog meer studies doen om het goed te bewijzen”.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS